Spondiloza cervicală

  Imagini pentru cervical spondylosisSpondiloza cervicală, una dintre cele mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale, pe langa durerile insuportabile pe care le genereaza, ne diminueaza si/sau limiteaza considerabil si mobilitatea. Pentru prevenirea producerii unor leziuni la nivelul discurilor intervertebrale, este recomandat sa va prezentati la un specialist inca de la primele simptome, ce se pot manifesta prin :

• Dureri de intensitate medie la nivelul spatelui sau a membrelor, atat in timpul unor miscari, cat si in pozitia de repaus
• Dureri usoare si senzatia de oboseala in cazul unor activitati ce solicita coloana vertebrala un timp mai indelungat
Durerile sunt sesizate in special dupa mai multe ore de stat in picioare sau cand oboseala atinge un anumit prag critic.  Atat durerea cat si disconfortul articular, ce sunt resimtite destul de violent, apar pe fondul micsorarii tonusului muscular.
Pentru a preintampina aparitia neplacerilor cauzate de spondiloze, ideal ar fi sa :
– Evitati eforturile prelungite in picioare
– Nu ridicati greutati mari sau daca o faceti sa aveti grija la postura coloanei
– Evitati frigul

Principalul factor declansator al aparitiei spondilozei cervicale il reprezinta varsta, afectiunea fiind prezenta la marea majoritate a persoanelor trecute de 60 de ani. Pe langa varsta, afectiunea mai poate fi cauzata si de :
• Predispozitii genetice
• Rupturi sau alunecari semnalate la nivelul unui disc intervertebral
• Diverse leziuni ale gatului
• Obezitatea, care ingreuneaza coloana vertebrala si articulatiile
• Sedentarismul – lipsa unei activitati fizice cauzeaza slabirea muschilor, ce astfel nu vor mai avea capacitatea sa sustina corect coloana vertebrala
• Interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale
• Artrite severe

Reducerea mobilitatii la nivelul vertebrelor cervicale duce la limitarea miscarilor capului, gatul devenind rigid. In zona cervicala apar dureri, acestea putand radia atat in zona omoplatului, cat si spre membrele superioare, ajungand pana la degete. De multe ori chiar si cea mai simpla miscare a gatului poate agrava durerea, senzatia resimtita fiind generata de presiunea si iritarea unui nerv al coloanei vertebrale.Deseori apar si durerile de cap, ce pot provoca ameteli, tulburari sau senzatia de greata. Pe langa acestea gradul de rotire/indoire a gatului scade considerabil, uneori fiind sesizabile diverse pocnituri ciudate la orice tentativa de rotire a gatului. In situatia in care spondiloza cervicala se acutizeaza, presiunea pe coloana cervicala creste, moment in care apare mielopatia.

Simptome spondiloza cervicala

Simptomele spondilozei cu mielopatie se manifesta prin:
• Lipsa coordonarii
• Diverse furnicaturi sesizate atat in membrele superioare cat si la nivelul celor inferioare
• Pierderea reflexelor, a controlului vezicii urinare ori a intestinelor
• Dificultati in deplasare
• Amorteli si/sau senzatii de slabiciune la nivelul membrelor superioare si inferioare

Senzatia de amorteala sau slabiciune la nivelul unui membru poate indica o presiune deosebita manifestata asupra unui nerv (radiculopatie cervicala), caz in care este indicat sa va prezentati de urgenta la un control de specialitate.
Daca ati fost diagosticati cu spondiloza cervicala trebuie sa evitati, pe cat posibil, sa lasati capul pe spate si sa-l mentineti in aceasta pozitie. Ameteala ce insoteste orice extensie a coloanei in aceasta situatie poate determina accidente ori alte traumatisme.Din pacate spondiloza cervicala este o afectiune cronica, ea manifestandu-se cu precadere in cazul persoanelor adulte, ce stau mult timp pe scaun. Boala nu este insa progresiva, simptomele putand fi ameliorate prin diverse tehnici si proceduri specifice. Doar in cazuri exceptionale se recomanda interventia chirurgicala, aceasta fiind singura optiune pentru eliberarea de sub presiune a coloanei vertebrale.Simptomele neplacute generate de spondiloza cervicala se resimt mai puternic la modificarile de temperatura, dupa eforturi prelungite, dupa expuneri la frig ori daca adoptam pozitii sau miscari vicioase.
Pentru a evita o parte din neplacerile cauzate de aceasta afectiune se recomanda sa va corectati tot timpul postura cand stati pe scaun. Atat acasa cat si la birou aveti grija ca spatele sa fie drept, iar barbia putin ridicata. In situatia in care petreceti mult timp in fata calculatorului, ecranul acestuia trebuie sa fie la nivelul ochilor.De asemenea nu neglijati odihna, iar in situatia in care ati fost diagnosticat cu spondiloza cervicala, apelati la incredere la recuperarea medicala, aceasta incluzand fizioterapie, kinetoterapie, dar si masaj.Spondiloza cervicala, afectiunea degenerativa a coloanei, se trateaza in timp, un rol esential avandu-l kinetoterapia si masajul.

Recuperarea în cazul spondilozei cervicale

Recuperarea medicala prin kinetoterapie in cazul spondilozei cervicale include o serie intreaga de exercitii simple care, executate corect, reduc considerabil disconfortul cauzat de aceasta afectiune. Nu este exclus ca in cadrul primelor sedinte de kinetoterapie sa constatati senzatii de ameteala sau vertij, acestea disparand dupa cateva secunde de pauza.In cazul durerilor acute, pot fi administrate pe o perioada limitata de timp diverse antiinflamatoare si decontracturante, procedeele fizioterapeutice reducand considerabil ametelile si zgomotele resimtite la miscarea gatului. Fizioterapia, prin ionizari, impachetari cu parafina sau aplicarea curentilor dinamici reuseste sa realizeze decontractarea musculaturii cervicale, durerile putand fi diminuate considerabil si in cazul terapiilor laser.
Chiar daca in urma acestor procedee si tehnici de recuperare medicala simptomele spodilozei cervicale dispar, exercitiile de kinetoterapie trebuie efectuate cu regularitate, pentru a preintampina aparitia unor noi puseuri de durere.Practicate constant, kinetoterapia si masajul nu numai ca ne scapa de durerile cauzate de spondiloza cervicala, dar are si un efect profilactic.Programul de exercitii este personalizat pentru fiecare pacient in parte, rezultatele fiind vizibile chiar de la primele sedinte.Pentru rezultate cat mai bune este recomandabil ca sedintele de kinetoterapie sa fie insotite de masaj de relaxare, acesta avand drept scop decontracturarea musculaturii. Pe langa actiunea benefica pe care o are asupra coloanei vertebrale, masajul ne relaxeaza si ne induce si o stare generala de bine.

Pe langa fizioterapie, masaj si sedinte de kinetoterapie, nu uitati :
• Sa nu va odihniti pe perne mari sau incomode (ideal ar fi sa dormiti pe un simplu sul, special confectionate pentru aceasta)
• Sa va mentineti tonusul muscular in zona cervicala
• Sedintele de masaj specializat pot elimina complet toate neplacerile cauzate de spondiloza
• Sa faceti zilnic miscarile de extensie, flexie si rotatie a capului, pe care vi le recomanda specialistul in domeniu
• Sa aveti o pozitie cat mai corecta a coloanei vertebrale, pe toata durata zilei
• Sa evitati pozitiile prelungite cu capul inclinat
• Sa evitati frigul si oboseala

Comentați

avatar
  Subscribe  
Notificări despre