“Shiatsu este ca iubirea mamei, presiunea aplicată pe corp stimulează sursa vieții.”
Conform Ministerului Sănătății din Japonia:”Shiatsu este o metodă de tratament care prin aplicarea corectă a presiunii cu degetele și palmele pe anumite zone de pe corp, corectează dezechilibrele și disfuncțiile corpului, menține și îmbunătățește sănătatea, contribuie la vindecarea unor afecțiuni specifice, și activeazș capacitatea naturalș a corpului uman de a se vindeca. Nu are niciun efect secundar.”Terapia Shiatsu, așa cum indică etimologia cuvântului, folosește doar degetele și palmele fără să apeleze la alte dispozitive și ustensile. Nici coatele și nici genunchii nu se folosesc, deoarece degetele conțin mai mulți receptori senzoriali care sunt extrem de sensibili, astfel încât să simtă chiar și grosimea unei foi de hârtie.
La baza terapiei Shiatsu stă instinctul natural de a masa zona dureroasă. Depinzând prea mult de medicamente, oamenii uită de potențialul natural de vindecare al organismului și trec cu vederea importanța vindecării pe cale naturală. Aplicarea terapiei Shiatsu ne face viaîa mult mai sănătoasă și confortabilă, nouă atunci când ne facem singuri Shiatsu cât și celorlalți pe care îi tratăm.Folosirea degetelor și palmelor în terapia Shiatsu determină o stare psihică de relaxare pentru terapeut în primul rând. Obiceiul chinezesc de a răsuci în mână câteva nuci izvorăște din cunoașterea efectului binefăcător al activității manuale. Cunoscând faptul că cei care au o stare de neliniște pierd întotdeauna în afaceri, japonezii au adoptat obiceiul frecării mâinilor una de cealaltă în timpul negocierilor, această practică având un efect calmant și liniștitor. În plus, aplicarea corectă a presiunii cu buricele degetelor în cadru terapiei Shiatsu determină ca mâinile să se dezvolte corespunzător și să capete netezimea mătăsoasă la atingere atât de necesară acestei profesii.
Fondatorul aceste tehnici este TOKUJIRO NAMIKOSHI (1905-2000).Tokujiro Namikoshi s-a născut în provincia Kagawa, insula Shikoku din sudul Japoniei. La vârsta de 7 ani se muta cu familia în Hokkaido din nordul Japoniei, un ținut auster și neexploatat la acea vreme.
Când au ajuns la destinaîie, mama lui s-a âmbolnăvit de polireumatism cu dureri insuportabile la încheieturi. În lipsa medicamentelor și a doctorilor, care se găseau la mare distanță, în încercarea disperată de a calma durerea mamei, Tokujiro a început să maseze, să lovească ușor și să preseze zonele cu afecțiuni.
Ca urmare a eforturilor de a ameliora durerile, Tokujiro a observat că cele mai eficiente rezultate le-a obținut atunci când punea presiune cu buricele degetelor și palmele pe anumite zone cu mușchii contractați.
Acesta este și motivul pentru care și-a denumit terapia – SHIATSU (in lb. Japoneza: “SHI” înseamnă degete și “ATSU” înseamnă presiune, apăsare).
Încurajat de rezultatele obținute, Tokujiro și-a perfecționat metoda într-un mod pragmatic, adaptând presiunea în funcție de starea mușchilor contractați și inflamați până când mama acestuia s-a însănătoșit complet.
După mai mulți ani de studii și tratamente, Tokujiro Namikoshi a pus bazele terapiei Shiatsu recunoscută de Minsterul Sănătății din Japonia.
Iată mai jos câteva din afecțiunile care se pot ameliora sau vindeca prin terapia Shiatsu:
– hernia de disc;
– diabet;
– reumatism;
– contuzii și luxatii;
– sinuzita;
– astm;
– leziuni ale gâtului datorate șocurilor;
– crampe musculare;
– dureri de cap;
– tulburările menopauzei;
– scolioza;
– frigiditate;
– impotența;
– congestia nazală și sângerarea nasului;
– dureri de spate;
– înțepenirea gâtului și a umerilor;
– cârcei;
– dureri de stomac;
– hipertensiune arterială;
– hipotensiune arterială;
– oboseală cronică;
– insomnia;
– sciatica;
– paralizia facială;
– lumbago;
– gastroptoza;
– nevralgia occipitală și de trigemen;
– constipația;
– diareea;
– amorțeala;
– dureri de genunchi;
– nevralgia intercostală;
– cifoza;
– durerea în gât;
– bronșită;
– indigestie;
– redoarea de umeri;
– hemiparează;
– epilepsia;
– irascibilitatea;
– hemoroizi;
– căderea părului;
– dureri/dereglări menstruale;
– sterilitatea;
– și altele.
Sursa: http://www.shiatsu-romania.ro/
Comentați