Durerile de spate au devenit, din pacate, o problema pentru marea majoritate a populatiei, cauzele aparitiei acestora fiind multiple. Pozitia incorecta de la birou sau din fata calculatorului, sedentarismul, postura aplecata pe scaun, rotirile bruste si extreme ale trunchiului, intinderea exagerata a unor muschi, iritatiile unor nervi, ridicarea incorecta a greutatilor, curentii de aer rece, obezitatea (care ne supune coloana vertebrala unor tensiuni exagerate si prelungite), stresul (ce ne tensioneaza pana la durere musculatura spatelui) si chiar unele medicamente ce administrate pe termen lung pot genera pierderea de masa osoasa sunt doar cateva dintre cauzele pentru care numarul persoanelor ce sufera de dureri de spate creste ingrijorator de la o zi la alta. In general durerile de spate sunt insotite si de o anumita tensiune sau rigiditate, uneori acestea putandu-ne limita activitatea.De cele mai multe ori durerile apar brusc si au o simptomatologie diferita:
• Dureri ascutite in zona superioara a spatelui (vizand in principal regiunea cuprinsa intre gat si torace), care pot radia spre piept sau membrele superioare
• Dureri in zona lombara, ce par niste arsuri si ne creeaza impresia de „intepenit”
• Dureri articulare in timpul mersului, cu o anumita rigiditate a incheieturilor – artrita
• Dureri ce radiaza spre partea laterala, frontala sau posterioara a membrului inferior
• Dureri pe timpul noptii, insotite de un disconfort muscular
• Durere lombara ce radiaza spre zona feselor – sciatica
• Dureri de spate in zona lombara, insotite de un disconfort la nivelul articulatiei care uneste coloana vertebrala de pelvis (articulatia sacroiliaca) – spondilita anchilozanta
• Dureri in zona lombara, cu slabiciune sau tensiune musculara – hernia de disc
Durerile de spate pot fi cauzate si de diverse afectiuni ale coloanei vertebrale, dar si de alte boli ale aparatului respirator (precum pneumonia sau cancerul pulmonar), ale aparatului digestiv (pancreatita cronica sau ulcerul gastric), ale aparatului renal (litiaza renala sau pielonefrite), ale aparatului cardiovascular (infarctul miocardic, angina pectorala) sau ale aparatului genital (cum ar fi retroversia uterina sau boala inflamatorie pervina). Cele mai des intalnite dureri de spate sunt cele provocate de afectiunile coloanei, ele fiind produse de diversi factori traumatici (herniile de disc sau fracturile corpurilor vertebrale) sau fiind de natura inflamatorie, precum spondilita anchilozanta sau sindromul Reiter.De asemenea, tumorile benigme si cele maligne ale coloanei vertebrale pot si ele sa provoace dureri de spate de intensitati diferite spondiloza, osteoporoza, epifizita vertebrala, spina bifida sau bruceloza).
Durerile de spate sunt mai rar intalnite la copii, aparitia acestora semnaland de cele mai multe ori afectiuni grave (in general boli infectioase, inflamatorii sau cancere). Durerile de spate pot fi de origine musculara sau nervoasa, articulara sau osoasa. De cele mai multe ori ele pot fi resimtite in locul de origine (in cazul lumbago), pot radia in membrul superior (precum nevralgia cervicobrahiala), pot radia de-a lungul unei coaste (nevralgia intercostala) sau pot radia in membrul inferior (exemplul lombosciaticii).In cazul herniei de disc sau al diferitelor traumatisme, durerile de spate pot aparea brusc, imediat dupa un efort fizic, dupa ridicarea unor greutati sau dupa miscari diverse, ele localizandu-se in anumite segmente ale coloanei vertebrale.
In cazul proceselor inflamatorii si degenerative ale coloanei vertebrale (ca poliartrita reumatoida, spondilita sau spondiloza) durerile de spate apar in repaus, treptat, se pot resimti pe intreaga coloana, iar intensitatea acestora poate creste in timp.
Nu de putine ori durerile de spate pot aparea din cauza unor posturi viciate de acasa saude la locul de munca, din cauza modului in care obisnuim sa ridicam sau sa tragem anumite lucruri mai grele, dar si din cauza stresului ori a starii de tensiune generala.Exista si situatii in care durerile de spate apar fara un motiv anume(dureri de spate nespecifice), ele fiind determinate in general de slabirea musculaturii spatelui. De asemenea, si accidentele, schimbarile hormonale, sarcina ori luarea in greutate pot genera diverse dureri de spare, de intensitate medie. Durerile de spate ce sunt insotite de furnicaturi, amorteli, febra, dureri ce se resimt si la nivelul membrelor inferioare, probleme urinare diverse sau stari de slabiciune sunt semnale de alarma pe care nu ar trebui sa le ignorati!
Dureri de spate tratament prin recuperare medicala
Durerile de spate pot fi uneori destul de suparatoare, ele putand fi ameliorate si eliminate in timp printr-un tratament corect. Tratamentul si recuperarea medicala depind foarte mult atat de perioada in care durerile de spate au fost neglijate, de severitatea acestora, dar si de cauzele care le-au generat.Recuperarea medicala in cazul durerilor de spate are in vedere redobandirea fortei musculare si reeducarea posturala locala, rezultate deosebite fiind obtinute cu ajutorul kinetoterapiei, masajului relaxant, electroacupuncturii si termoterapiei. Tratamentul kinetoterapeutic are rolul de a preveni dezechilibrele musculo-tendinoase, ca si formarea contracturilor ori a deformatiilor, in acelasi timp fiind urmarita si ameliorarea durerilor si a posturii anormale ce poate genera afectiunea. Durerile de spate pot fi diminuate simtitor in timpul sedintelor de masaj terapeutic, manevrele executate intr-un ritm lent si usor avand efecte miorelaxante si de calmare. Masajul este intotdeauna adaptat in functie de sensibilitatea zonei lucrate, el reprezentand si o procedura de pregatire pentru sedintele de kinetoterapie.Pentru restabilirea libertatii de miscare si reducerea durerilor provocate de contracturile musculare este recomandata terapia prin stretching, exercitiile personalizate avand drept principal scop ameliorarea afectiunilor ce se afla in stare remisiva.
Tot pentru ameliorarea durerilor de spate se mai recomanda si tehnicile de masaj profund si terapie manuala.Masajul terapeutic are efecte benefice imediate asupra persoanelor ce acuza dureri de spate. Astfel, prin stimularea circulatiei sangvine si a celei limfatice se produce eliminarea mult mai usoara a substantelor nocive si a toxinelor din organism, procesul de recuperare fiind astfel accelerat. La nivel celular, este imbunatatita considerabil nutritia si oxigenarea, cu consecinte imediate asupra durerii. In plus, prin masaj terapeutic este redusa simtitor si tensiunea musculara, relaxarea muschilor generand o imbunatatire a flexibilitatii. Demn de mentionat este faptul ca sedintele de masaj, cu aplicarea unor tehnici specifice durerilor de spate, trebuie realizate numai de catre persoane specializate, in caz contrar existand riscul accentuarii durerilor, dar si aparitia contracturii musculare.Exercitiile fizice efectuate sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut pot accelera recuperarea medicala a unui pacient ce acuza dureri de spate, acestea vizand in principal fortifierea muschilor spatelui, intarirea musculaturii abdominale, dar si dezvoltarea si intretinerea fortei musculare generale. In plus, gimnastica medicala este foarte utila atat in educarea posturii corpului, cat si in tehnicile de ridicare si miscare menite sa inatreasca si protejeze spatele. Fizioterapia le este si ea de ajutor celor care au frecvent dureri de spate, prin intermediul diverselor tehnici si proceduri de termoterapie fiind generate efecte decontracturante si calmante, ce sunt resimtite in scurt timp.
Sursa: http://www.kinetomedika.ro/stiri/BLOG_MEDICAL/Dureri_de_spate-441.html