Importanța magneziului în organism

În activitatea unui maseur, în efectuarea diferitelor tipuri de masaje, acesta regăsește în general aceleași cauze ale apariției unor probleme de sănătate, fie că aceste probleme se numesc celulită, crampe musculare,stres, așa că astăzi mi-am propus să aduc în atenție una din cauzele importante ale dereglărilor apărute în organism.

Pentru început, vom vorbi despre Magneziu și importanța acestuia.

„O serie de elemente importante din organism, printre care și magneziul, sunt echilibrate în mod sistematic. Astfel, în cazul în care în celule se află un nivel prea scăzut de magneziu, organismul îl înlocuiește din propriile sale rezerve, localizate în oase și ficat. Dacă totuși, nivelul magneziului este prea scăzut și acesta nu poate fi înlocuit, se vor manifesta simptomele deficienței de mangeziu. Lipsa gravă de magneziu devine evidentă atunci când organismul nu mai are capacitatea de a înlocui magneziul din propriile sale rezerve.

Cele mai des întalnite simptome sunt constipația, pierderea poftei de mâncare, stare generală de rău, oboseală, crampe musculare, senzație de întepături și ace ăn membre, tulburări de somn, dureri de cap, dificultăți de concentrare și diverse modificări ale stării psihice.

Simptomele neurologice determinate de valorile scăzute ale magneziului sunt:
– apatia, depresia, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie;
– confuzia, halucinațile, paranoia, coma (întâlnite mai ales în cazul deficiențelor severe).

Simptomele neuromusculare includ:
– fasciculații musculare (spasme, convulsii), diverse sunete în urechi;
– tremur, spasme musculare, slăbiciune musculară, ataxie, nistagmul, tetanos (mai ales în cazurile grave).

Cel mai des întâlnite simptome gastrointestinale sunt:
– scăderea poftei de mâncare;
dureri de stomac;
diaree sau constipație.

Unele dintre manifestările cardiovasculare ale deficitului de magneziu ar putea fi:
tahicardie supraventriculară;
– extrasistolă ventriculară.

Tahicardie ventriculară sau chiar fibrilatie a ventriculilor apar în mod normal în cazul unui deficit sever.

Alături de problemele de sănătate, deficitul de magneziu este provocat de un regim alimentar nesănătos. În fiecare zi, oamenii consumă prea puține alimente care să conțină suficient magneziu, cum ar fi migdale, fasole, cacao, alune, nuci, etc. Aceste produse alimentare tind să fie în mod intenîionat evitate ăn timpul curelor de slăbire.
Lipsa magneziului este accentuată de metodele moderne de producție, în care culturile sunt fertilizate cu îngrășământ artificial care influențează calitatea alimentelor.
Mai mult: 80% din conținutul de magneziu și oligoelemente din compoziția unor produse alimentare sunt eliminate prin actualele metode de procesare a zaharului, cerealelor și sării. 38-67% din magneziu se pierde prin fierbere, până la 38% prin înghețare și 99% prin procesele de rafinare.
O deficiență de magneziu a alimentelor poate fi observată și în zonele în care compoziția solului are deja un conținut scăzut de magneziu.

Cauze ale deficienței de magneziu:
dietele pentru slăbit în cazul în care se pune accentul pe un singur tip de nutriție;
– consumul de alimente prea grase;
– ingestia incorectă de alimente: prea mult zahăr, prea multe produse alimentare care conțin faină albă, sunt prăjite sau gătite un timp îndelungat;
– alimentele care au un conținut ridicat de calciu sau cărora le lipsesc vitaminele B1, B2, B6;
– alcoolismul, fumatul, hrănirea artificială prin intermediul unui tub;
– reabsorbția insuficientă sau pierderea de magneziu ca urmare a rezecției intestinale, utilizării de purgative sau a bolilor intestinale în urma cărora se manifestă diareea (boala Crohn) și colita ulceroasă;
– cauze endocrine: diabetul zaharat, unele tulburări ale tiroidiei, paratiroidei, boli ale rinichilor și glandelor suprarenale;
– utilizarea de antibiotice și diuretice;
– sporturile extreme, sarcina și alăptarea;
– situațiile stresante.

Specialiștii numesc magneziu un mineral antistres cu rol paliativ în diverse afecțiuni ale nervilor și mușchilor.

• Magneziul este o componentă importantă a moleculelor de clorofilă cum este fierul în moleculele de hemoglobină. Aportul zilnic de magneziu necesar organismului este de 12.3-20.6 mmol (300-500 mg). 24-75% din magneziu este absorbit de către organism din produsele alimentare în funcție de cantitatea de magneziu deja existentă în corpul unei persoane și de tipul alimentelor consumate.

Când există un deficit de magneziu, organismul încearcă să-l acopere. După potasiu, magneziul este mineralul cel mai important dintre mineralele intracelulare. Organismul unui adult conține în jur de 864-1152 mmol (300-500 mg) de magneziu, dintre care aproximativ 60% din totalul de magneziu este depozitat în oase. Magneziul face parte din compoziția plasmei din sânge care poate fi găsită în mușchii scheletici, ai inimii, sistem nervos și mai ales în ficat. Aproximativ 80% din magneziul seric este ionizat și dispersabil, restul fiind legat de proteine.

• Magneziul face posibilă desfășurarea a peste 300 de funcții diferite de o importanță vitală în corpul unei persoane. Acesta echilibrează sistemul nervos și întregul sistem muscular și permite transmiterea normală a impulsurilor între fibrele nervoase;

• Este un catalizator important pentru majoritatea enzimelor sistemice;
• Fără magneziu, nu este posibl metabolismul hidraților de carbon, proteinelor și grăsimilor;
• Magneziul inhibă agregarea excesivă a trombocitelor, fiind un element de protecție contra trombozei;
• Acesta acționează preventiv împotriva infarctului cardiac (reduce cantitatea de grăsime din sânge) previne tulburările de ritm cardiac și întărește musculatura inimii;
• Magneziul previne formarea de pietre la rinichi;
• Reduce toxicitatea a diverse substanțe din ficat și accelerează regenerarea ficatului;
• Are efect benefic asupra pancreasului și a secreției de sucuri pancreatice;
• Are rol important în reglementarea naturală a digestiei și este util pentru tratarea constipației;• Joacă un rol important în obstetrică și ginecologie (de exemplu, nașterea prematură poate fi rezultatul unei lipse de magneziu). Este utilizat ca tratament medical pentru unele complicații care pot să apară în timpul sarcinii și la naștere.
• Are efect pozitiv stimulând fertilitatea masculină (este unul din cele mai importante elemente care se regăsesc în compoziția spermei).

Magneziul are proprietăți antioxidante, protejând celulele organismului uman. În prezent, oamenii sunt amenințați de poluare, emisii periculoase, fumul de tutun la care se adaugă alimentele conservate și rafinate.
Numeroase substanțe se pot metamorfoza în organism sub forma unor radicali liberi periculoși. Un corp sănătos are la dispoziție diverse mecanisme de siguranță, dar ar fi de preferat ca boli ca cele cardiovasculare, circulatorii, degenerative, etc. să fie preîntâmpinate.”

http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/simptomele-deficientei-de-magneziu_9111

Masajul cu miere pentru eliminarea celulitei

Mierea de albine are numeroase efecte asupra sanatatii tale, dar poate elimina si celulita. Masajul cu miere este o metoda bine cunoscuta de lupta impotriva celulitei, iar terapia se bazeaza pe interactiunea substantelor active din miere cu pielea.
Pentru rezultate excelente si de durata, specialistii recomanda 15 sedinte de masaj cu miere, realizate o data la doua zile.
Ca puncte forte, insa, sunt de amintit hidratarea pielii, absorbirea toxinelor, nutritia organelor interne si tesuturilor,stimularea circulatiei limfatice, curatarea pielii, netezirea si elasticizarea ei.

Acest tip de masaj se face, mai ales, in zona coapselor si a spatelui, iar durata sedintei este de cel putin o ora, in functie de cat de afectata este zona de tratament. In timpul sedintei de masaj, terapeutul unge zona afectata cu miere, iar masajul propriu-zis este alternat cu lipirea si dezlipirea energica a palmelor terapeutului de piele. In felul acesta, se accelereaza si circulatia sangelui in straturile profunde ale pielii si se realizeaza si o stimulare mecanica a muschilor.

PROPRIETATI CURATIVE
Proprietatile unice ale mierii, in combinatie cu masajul, ajuta la:
• eliminarea celulitei;
• imbunatatirea circulatiei sangelui in straturile profunde
ale pielii si muschilor;
• restabilirea rapida a tonusului muscular;
• curatarea pielii;
• imbunatatirea nutritiei tesuturilor, etc.
Masajul cu miere este bun si pentru reducerea greutatii, dar si ca efect cosmetic in lupta impotriva imperfectiunilor pielii.

Ca atare, masajul imbunatateste aprovizionarea muschilor si pielii cu oxigen si nutrienti, iar mierea elimina impuritatile pielii, pentru o perioada lunga de timp.
Pielea va deveni mai catifelata si mai elastica si matasoasa, celulita sau acumularile de grasime si aspectul de piele lasata fiind indepartate. Se imbunatateste totodata si starea generala a organismului, dar si starea de spirit.

MIEREA AJUTA LA PREVENIREA APARITIEI UNOR BOLI
Msajul cu miere este un tratament si o metoda de prevenire foarte eficienta impotriva:
• durerilor de cap;
• problemelor cu somnul;
• extenuarii intelectuale si fizice;
• bolilor psihosomatice;
• distoniei vegeto-vasculare;
• slabirii sistemului imunitar.

Mierea – ingredient natural indispensabil in cosmetica

Imagini pentru honey„Femeia la 20 de ani are figura pe care i-a daruit-o natura, la 30 de ani are figura pe care i-a modelat-o natura, iar la 50 de ani figura pe care o merita.” spunea Coco Chanel.Va propun si azi INTOARCEREA LA NATURA , modelarea chipului in mod natural si pastrarea frumusetii si sanatatii fetei prin metode simple, de calitate si verificate in mii de ani.Azi voi aduce in atentia dumneavoastra cateva informatii despre unul din cele mai vechi alimente de pe pamant – MIEREA – aliment complex, medicament, ingredient terapeutic si cosmetic.

MIEREA, nectarul trupului si al sufletului, a demonstrat de-a lungul miilor de ani ca „frumusetea vine din interior”. Efectele si folosirea ei in cosmetica: puteti vedea in acest articol despre cum poti sa-ti faci un automasaj cu miere si masca cu miere, iar alegerea tipului de miere o puteti face cu usurinta, dupa ce veti citi acest articol si cel de saptamana viitoare.Combinarea ei cu alte produse apicole sau cu alte ingrediente naturale, produce efecte cumulative, iar ceea ce este mai important mierea este indicata tuturor tipurilor de ten, Ph-ul mierii este usor acid.Proprietatile ei si informatiile complexe despre nutritie, remediile terapeutice naturale si efectele pentru piele, mi-au fost oferite, si-i multumesc, varului meu apicultor pasionat si foarte bine informat in domeniul apicol.

„Mierea este un produs apicol obtinut de catre albine prin prelucrarea nectarului florilor, a manei si a unor secretii dulci de pe frunze si depozitat in celulele fagurilor constituind hrana energetica a populatiei din stup.Mierea se clasifica dupa speciile de plante din care provine nectarul: monoflora, si poliflora, dupa culoare, gust, este socotita un produs alimentar si totodata un medicament.Valoarea terapeutica a mierii este data de: plantele din care provine, enzimele secretate de albine in timpul procesarii (aprox.1 procent), multitudinea de vitamine, minerale (cele mai mari cantitati sunt in mierea de mana).Gustul dulce, usor parfumat, cu consistenta vascoasa sau cristalizata, este dat de complexul de zaharuri simple (glucoza si fructoza in cea mai mare parte), este usor asimilabila de catre organism fiind considerata un aliment prin excelenta energetic.

Proprietatile terapeutice generale ale mierii:
– antimicrobiene;
– calmante;
– expectorante;
– combate insomnia;
– actiune usor laxativa;
– detoxifiant al ficatului si rinichilor;
– combate anemia;
– antiinfectios natural;
– ajuta la digestie;
– ajuta la absorbtia unor elemente ( calciu, magneziu,…)”

Pe langa aceste proprietati generale fiecare sort de miere are anumite caracteristici specifice plantelor melifere din care provine, iar in articolul urmator o sa va prezint principalele tipuri de miere din flora autohtona.Consumul de miere si produse apicole in mod constant, dar judicios administrate, impreuna cu folosirea ei frecventa in cosmetica va poate asigura sanatatea pielii, tonicitatea si prospetimea de lunga durata.

SURSA: http://www.desprespa.ro/Blog-SPA/Blog-Cosmetica-Naturista/Mierea–ingredient-natural-indispensabil-in-cosmetica

Durerile de spate

Imagine similarăDurerile de spate au devenit, din pacate, o problema pentru marea majoritate a populatiei, cauzele aparitiei acestora fiind multiple.  Pozitia incorecta de la birou sau din fata calculatorului, sedentarismul, postura aplecata pe scaun, rotirile bruste si extreme ale trunchiului, intinderea exagerata a unor muschi, iritatiile unor nervi, ridicarea incorecta a greutatilor, curentii de aer rece, obezitatea (care ne supune coloana vertebrala unor tensiuni exagerate si prelungite), stresul (ce ne tensioneaza pana la durere musculatura spatelui) si chiar unele medicamente ce administrate pe termen lung pot genera pierderea de masa osoasa sunt doar cateva dintre cauzele pentru care numarul persoanelor ce sufera de dureri de spate creste ingrijorator de la o zi la alta. In general durerile de spate sunt insotite si de o anumita tensiune sau rigiditate, uneori acestea putandu-ne limita activitatea.De cele mai multe ori durerile apar brusc si au o simptomatologie diferita:

Dureri ascutite in zona superioara a spatelui (vizand in principal regiunea cuprinsa intre gat si torace), care pot radia spre piept sau membrele superioare
Dureri in zona lombara, ce par niste arsuri si ne creeaza impresia de „intepenit”
Dureri articulare in timpul mersului, cu o anumita rigiditate a incheieturilor – artrita
Dureri ce radiaza spre partea laterala, frontala sau posterioara a membrului inferior
Dureri pe timpul noptii, insotite de un disconfort muscular
Durere lombara ce radiaza spre zona feselor – sciatica
Dureri de spate in zona lombara, insotite de un disconfort la nivelul articulatiei care uneste coloana vertebrala de pelvis (articulatia sacroiliaca) – spondilita anchilozanta
Dureri in zona lombara, cu slabiciune sau tensiune musculara – hernia de disc

Durerile de spate pot fi cauzate si de diverse afectiuni ale coloanei vertebrale, dar si de alte boli ale aparatului respirator (precum pneumonia sau cancerul pulmonar), ale aparatului digestiv (pancreatita cronica sau ulcerul gastric), ale aparatului renal (litiaza renala sau pielonefrite), ale aparatului cardiovascular (infarctul miocardic, angina pectorala) sau ale aparatului genital (cum ar fi retroversia uterina sau boala inflamatorie pervina). Cele mai des intalnite dureri de spate sunt cele provocate de afectiunile coloanei, ele fiind produse de diversi factori traumatici (herniile de disc sau fracturile corpurilor vertebrale) sau fiind de natura inflamatorie, precum spondilita anchilozanta sau sindromul Reiter.De asemenea, tumorile benigme si cele maligne ale coloanei vertebrale pot si ele sa provoace dureri de spate de intensitati diferite   spondiloza, osteoporoza, epifizita vertebrala, spina bifida sau bruceloza).

Durerile de spate sunt mai rar intalnite la copii, aparitia acestora semnaland de cele mai multe ori afectiuni grave (in general boli infectioase, inflamatorii sau cancere). Durerile de spate pot fi de origine musculara sau nervoasa, articulara sau osoasa.  De cele mai multe ori ele pot fi resimtite in locul de origine (in cazul lumbago), pot radia in membrul superior (precum nevralgia cervicobrahiala), pot radia de-a lungul unei coaste (nevralgia intercostala) sau pot radia in membrul inferior (exemplul lombosciaticii).In cazul herniei de disc sau al diferitelor traumatisme, durerile de spate pot aparea brusc, imediat dupa un efort fizic, dupa ridicarea unor greutati sau dupa miscari diverse, ele localizandu-se in anumite segmente ale coloanei vertebrale.
In cazul proceselor inflamatorii si degenerative ale coloanei vertebrale (ca poliartrita reumatoida, spondilita sau spondiloza) durerile de spate apar in repaus, treptat, se pot resimti pe intreaga coloana, iar intensitatea acestora poate creste in timp.

Nu de putine ori durerile de spate pot aparea din cauza unor posturi viciate de acasa saude  la locul de munca, din cauza modului in care obisnuim sa ridicam sau sa tragem anumite lucruri mai grele, dar si din cauza stresului ori a starii de tensiune generala.Exista si situatii in care durerile de spate apar fara un motiv anume(dureri de spate nespecifice), ele fiind determinate in general de slabirea musculaturii spatelui. De asemenea, si accidentele, schimbarile hormonale, sarcina ori luarea in greutate pot genera diverse dureri de spare, de intensitate medie. Durerile de spate ce sunt insotite de furnicaturi, amorteli, febra, dureri ce se resimt si la nivelul membrelor inferioare, probleme urinare diverse sau stari de slabiciune sunt semnale de alarma pe care nu ar trebui sa le ignorati!

     Dureri de spate tratament prin recuperare medicala

Durerile de spate pot fi uneori destul de suparatoare, ele putand fi ameliorate si eliminate in timp printr-un tratament corect. Tratamentul si recuperarea medicala depind foarte mult atat de perioada in care durerile de spate au fost neglijate, de severitatea acestora, dar si de cauzele care le-au generat.Recuperarea medicala in cazul durerilor de spate are in vedere redobandirea fortei musculare si reeducarea posturala locala, rezultate deosebite fiind obtinute cu ajutorul kinetoterapiei, masajului relaxant, electroacupuncturii si termoterapiei.  Tratamentul kinetoterapeutic are rolul de a preveni dezechilibrele musculo-tendinoase, ca si formarea contracturilor ori a deformatiilor, in acelasi timp fiind urmarita si ameliorarea durerilor si a posturii anormale ce poate genera afectiunea. Durerile de spate pot fi diminuate simtitor in timpul sedintelor de masaj terapeutic, manevrele executate intr-un ritm lent si usor avand efecte miorelaxante si de calmare. Masajul este intotdeauna adaptat in functie de sensibilitatea zonei lucrate, el reprezentand si o procedura de pregatire pentru sedintele de kinetoterapie.Pentru restabilirea libertatii de miscare si reducerea durerilor provocate de contracturile musculare este recomandata terapia prin stretching, exercitiile personalizate avand drept principal scop ameliorarea afectiunilor ce se afla in stare remisiva.

Tot pentru ameliorarea durerilor de spate se mai recomanda si tehnicile de masaj profund si terapie manuala.Masajul terapeutic are efecte benefice imediate asupra persoanelor ce acuza dureri de spate. Astfel, prin stimularea circulatiei sangvine si a celei limfatice se produce eliminarea mult mai usoara a substantelor nocive si a toxinelor din organism, procesul de recuperare fiind astfel accelerat. La nivel celular, este imbunatatita considerabil nutritia si oxigenarea, cu consecinte imediate asupra durerii. In plus, prin masaj terapeutic este redusa simtitor si tensiunea musculara, relaxarea muschilor generand o imbunatatire a flexibilitatii. Demn de mentionat este faptul ca sedintele de masaj, cu aplicarea unor tehnici specifice durerilor de spate,  trebuie realizate numai de catre persoane specializate, in caz contrar existand riscul accentuarii durerilor, dar si aparitia contracturii musculare.Exercitiile fizice efectuate sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut pot accelera recuperarea medicala a unui pacient ce acuza dureri de spate, acestea vizand in principal fortifierea muschilor spatelui, intarirea musculaturii abdominale, dar si dezvoltarea si intretinerea fortei musculare generale. In plus, gimnastica medicala este foarte utila atat in educarea posturii corpului, cat si in tehnicile de ridicare si miscare menite sa inatreasca si protejeze spatele.       Fizioterapia le este si ea de ajutor celor care au frecvent dureri de spate, prin intermediul diverselor tehnici si proceduri de termoterapie fiind generate efecte decontracturante si calmante, ce sunt resimtite in scurt timp.

Sursa: http://www.kinetomedika.ro/stiri/BLOG_MEDICAL/Dureri_de_spate-441.html

Spondiloza cervicală

  Imagini pentru cervical spondylosisSpondiloza cervicală, una dintre cele mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale, pe langa durerile insuportabile pe care le genereaza, ne diminueaza si/sau limiteaza considerabil si mobilitatea. Pentru prevenirea producerii unor leziuni la nivelul discurilor intervertebrale, este recomandat sa va prezentati la un specialist inca de la primele simptome, ce se pot manifesta prin :

• Dureri de intensitate medie la nivelul spatelui sau a membrelor, atat in timpul unor miscari, cat si in pozitia de repaus
• Dureri usoare si senzatia de oboseala in cazul unor activitati ce solicita coloana vertebrala un timp mai indelungat
Durerile sunt sesizate in special dupa mai multe ore de stat in picioare sau cand oboseala atinge un anumit prag critic.  Atat durerea cat si disconfortul articular, ce sunt resimtite destul de violent, apar pe fondul micsorarii tonusului muscular.
Pentru a preintampina aparitia neplacerilor cauzate de spondiloze, ideal ar fi sa :
– Evitati eforturile prelungite in picioare
– Nu ridicati greutati mari sau daca o faceti sa aveti grija la postura coloanei
– Evitati frigul

Principalul factor declansator al aparitiei spondilozei cervicale il reprezinta varsta, afectiunea fiind prezenta la marea majoritate a persoanelor trecute de 60 de ani. Pe langa varsta, afectiunea mai poate fi cauzata si de :
• Predispozitii genetice
• Rupturi sau alunecari semnalate la nivelul unui disc intervertebral
• Diverse leziuni ale gatului
• Obezitatea, care ingreuneaza coloana vertebrala si articulatiile
• Sedentarismul – lipsa unei activitati fizice cauzeaza slabirea muschilor, ce astfel nu vor mai avea capacitatea sa sustina corect coloana vertebrala
• Interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale
• Artrite severe

Reducerea mobilitatii la nivelul vertebrelor cervicale duce la limitarea miscarilor capului, gatul devenind rigid. In zona cervicala apar dureri, acestea putand radia atat in zona omoplatului, cat si spre membrele superioare, ajungand pana la degete. De multe ori chiar si cea mai simpla miscare a gatului poate agrava durerea, senzatia resimtita fiind generata de presiunea si iritarea unui nerv al coloanei vertebrale.Deseori apar si durerile de cap, ce pot provoca ameteli, tulburari sau senzatia de greata. Pe langa acestea gradul de rotire/indoire a gatului scade considerabil, uneori fiind sesizabile diverse pocnituri ciudate la orice tentativa de rotire a gatului. In situatia in care spondiloza cervicala se acutizeaza, presiunea pe coloana cervicala creste, moment in care apare mielopatia.

Simptome spondiloza cervicala

Simptomele spondilozei cu mielopatie se manifesta prin:
• Lipsa coordonarii
• Diverse furnicaturi sesizate atat in membrele superioare cat si la nivelul celor inferioare
• Pierderea reflexelor, a controlului vezicii urinare ori a intestinelor
• Dificultati in deplasare
• Amorteli si/sau senzatii de slabiciune la nivelul membrelor superioare si inferioare

Senzatia de amorteala sau slabiciune la nivelul unui membru poate indica o presiune deosebita manifestata asupra unui nerv (radiculopatie cervicala), caz in care este indicat sa va prezentati de urgenta la un control de specialitate.
Daca ati fost diagosticati cu spondiloza cervicala trebuie sa evitati, pe cat posibil, sa lasati capul pe spate si sa-l mentineti in aceasta pozitie. Ameteala ce insoteste orice extensie a coloanei in aceasta situatie poate determina accidente ori alte traumatisme.Din pacate spondiloza cervicala este o afectiune cronica, ea manifestandu-se cu precadere in cazul persoanelor adulte, ce stau mult timp pe scaun. Boala nu este insa progresiva, simptomele putand fi ameliorate prin diverse tehnici si proceduri specifice. Doar in cazuri exceptionale se recomanda interventia chirurgicala, aceasta fiind singura optiune pentru eliberarea de sub presiune a coloanei vertebrale.Simptomele neplacute generate de spondiloza cervicala se resimt mai puternic la modificarile de temperatura, dupa eforturi prelungite, dupa expuneri la frig ori daca adoptam pozitii sau miscari vicioase.
Pentru a evita o parte din neplacerile cauzate de aceasta afectiune se recomanda sa va corectati tot timpul postura cand stati pe scaun. Atat acasa cat si la birou aveti grija ca spatele sa fie drept, iar barbia putin ridicata. In situatia in care petreceti mult timp in fata calculatorului, ecranul acestuia trebuie sa fie la nivelul ochilor.De asemenea nu neglijati odihna, iar in situatia in care ati fost diagnosticat cu spondiloza cervicala, apelati la incredere la recuperarea medicala, aceasta incluzand fizioterapie, kinetoterapie, dar si masaj.Spondiloza cervicala, afectiunea degenerativa a coloanei, se trateaza in timp, un rol esential avandu-l kinetoterapia si masajul.

Recuperarea în cazul spondilozei cervicale

Recuperarea medicala prin kinetoterapie in cazul spondilozei cervicale include o serie intreaga de exercitii simple care, executate corect, reduc considerabil disconfortul cauzat de aceasta afectiune. Nu este exclus ca in cadrul primelor sedinte de kinetoterapie sa constatati senzatii de ameteala sau vertij, acestea disparand dupa cateva secunde de pauza.In cazul durerilor acute, pot fi administrate pe o perioada limitata de timp diverse antiinflamatoare si decontracturante, procedeele fizioterapeutice reducand considerabil ametelile si zgomotele resimtite la miscarea gatului. Fizioterapia, prin ionizari, impachetari cu parafina sau aplicarea curentilor dinamici reuseste sa realizeze decontractarea musculaturii cervicale, durerile putand fi diminuate considerabil si in cazul terapiilor laser.
Chiar daca in urma acestor procedee si tehnici de recuperare medicala simptomele spodilozei cervicale dispar, exercitiile de kinetoterapie trebuie efectuate cu regularitate, pentru a preintampina aparitia unor noi puseuri de durere.Practicate constant, kinetoterapia si masajul nu numai ca ne scapa de durerile cauzate de spondiloza cervicala, dar are si un efect profilactic.Programul de exercitii este personalizat pentru fiecare pacient in parte, rezultatele fiind vizibile chiar de la primele sedinte.Pentru rezultate cat mai bune este recomandabil ca sedintele de kinetoterapie sa fie insotite de masaj de relaxare, acesta avand drept scop decontracturarea musculaturii. Pe langa actiunea benefica pe care o are asupra coloanei vertebrale, masajul ne relaxeaza si ne induce si o stare generala de bine.

Pe langa fizioterapie, masaj si sedinte de kinetoterapie, nu uitati :
• Sa nu va odihniti pe perne mari sau incomode (ideal ar fi sa dormiti pe un simplu sul, special confectionate pentru aceasta)
• Sa va mentineti tonusul muscular in zona cervicala
• Sedintele de masaj specializat pot elimina complet toate neplacerile cauzate de spondiloza
• Sa faceti zilnic miscarile de extensie, flexie si rotatie a capului, pe care vi le recomanda specialistul in domeniu
• Sa aveti o pozitie cat mai corecta a coloanei vertebrale, pe toata durata zilei
• Sa evitati pozitiile prelungite cu capul inclinat
• Sa evitati frigul si oboseala