În activitatea unui maseur, în efectuarea diferitelor tipuri de masaje, acesta regăsește în general aceleași cauze ale apariției unor probleme de sănătate, fie că aceste probleme se numesc celulită, crampe musculare,stres, așa că astăzi mi-am propus să aduc în atenție una din cauzele importante ale dereglărilor apărute în organism.
Pentru început, vom vorbi despre Magneziu și importanța acestuia.
„O serie de elemente importante din organism, printre care și magneziul, sunt echilibrate în mod sistematic. Astfel, în cazul în care în celule se află un nivel prea scăzut de magneziu, organismul îl înlocuiește din propriile sale rezerve, localizate în oase și ficat. Dacă totuși, nivelul magneziului este prea scăzut și acesta nu poate fi înlocuit, se vor manifesta simptomele deficienței de mangeziu. Lipsa gravă de magneziu devine evidentă atunci când organismul nu mai are capacitatea de a înlocui magneziul din propriile sale rezerve.
Cele mai des întalnite simptome sunt constipația, pierderea poftei de mâncare, stare generală de rău, oboseală, crampe musculare, senzație de întepături și ace ăn membre, tulburări de somn, dureri de cap, dificultăți de concentrare și diverse modificări ale stării psihice.
Simptomele neurologice determinate de valorile scăzute ale magneziului sunt:
– apatia, depresia, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie;
– confuzia, halucinațile, paranoia, coma (întâlnite mai ales în cazul deficiențelor severe).
Simptomele neuromusculare includ:
– fasciculații musculare (spasme, convulsii), diverse sunete în urechi;
– tremur, spasme musculare, slăbiciune musculară, ataxie, nistagmul, tetanos (mai ales în cazurile grave).
Cel mai des întâlnite simptome gastrointestinale sunt:
– scăderea poftei de mâncare;
– dureri de stomac;
– diaree sau constipație.
Unele dintre manifestările cardiovasculare ale deficitului de magneziu ar putea fi:
– tahicardie supraventriculară;
– extrasistolă ventriculară.
Tahicardie ventriculară sau chiar fibrilatie a ventriculilor apar în mod normal în cazul unui deficit sever.
Alături de problemele de sănătate, deficitul de magneziu este provocat de un regim alimentar nesănătos. În fiecare zi, oamenii consumă prea puține alimente care să conțină suficient magneziu, cum ar fi migdale, fasole, cacao, alune, nuci, etc. Aceste produse alimentare tind să fie în mod intenîionat evitate ăn timpul curelor de slăbire.
Lipsa magneziului este accentuată de metodele moderne de producție, în care culturile sunt fertilizate cu îngrășământ artificial care influențează calitatea alimentelor.
Mai mult: 80% din conținutul de magneziu și oligoelemente din compoziția unor produse alimentare sunt eliminate prin actualele metode de procesare a zaharului, cerealelor și sării. 38-67% din magneziu se pierde prin fierbere, până la 38% prin înghețare și 99% prin procesele de rafinare.
O deficiență de magneziu a alimentelor poate fi observată și în zonele în care compoziția solului are deja un conținut scăzut de magneziu.
Cauze ale deficienței de magneziu:
– dietele pentru slăbit în cazul în care se pune accentul pe un singur tip de nutriție;
– consumul de alimente prea grase;
– ingestia incorectă de alimente: prea mult zahăr, prea multe produse alimentare care conțin faină albă, sunt prăjite sau gătite un timp îndelungat;
– alimentele care au un conținut ridicat de calciu sau cărora le lipsesc vitaminele B1, B2, B6;
– alcoolismul, fumatul, hrănirea artificială prin intermediul unui tub;
– reabsorbția insuficientă sau pierderea de magneziu ca urmare a rezecției intestinale, utilizării de purgative sau a bolilor intestinale în urma cărora se manifestă diareea (boala Crohn) și colita ulceroasă;
– cauze endocrine: diabetul zaharat, unele tulburări ale tiroidiei, paratiroidei, boli ale rinichilor și glandelor suprarenale;
– utilizarea de antibiotice și diuretice;
– sporturile extreme, sarcina și alăptarea;
– situațiile stresante.
Specialiștii numesc magneziu un mineral antistres cu rol paliativ în diverse afecțiuni ale nervilor și mușchilor.
• Magneziul este o componentă importantă a moleculelor de clorofilă cum este fierul în moleculele de hemoglobină. Aportul zilnic de magneziu necesar organismului este de 12.3-20.6 mmol (300-500 mg). 24-75% din magneziu este absorbit de către organism din produsele alimentare în funcție de cantitatea de magneziu deja existentă în corpul unei persoane și de tipul alimentelor consumate.
Când există un deficit de magneziu, organismul încearcă să-l acopere. După potasiu, magneziul este mineralul cel mai important dintre mineralele intracelulare. Organismul unui adult conține în jur de 864-1152 mmol (300-500 mg) de magneziu, dintre care aproximativ 60% din totalul de magneziu este depozitat în oase. Magneziul face parte din compoziția plasmei din sânge care poate fi găsită în mușchii scheletici, ai inimii, sistem nervos și mai ales în ficat. Aproximativ 80% din magneziul seric este ionizat și dispersabil, restul fiind legat de proteine.
• Magneziul face posibilă desfășurarea a peste 300 de funcții diferite de o importanță vitală în corpul unei persoane. Acesta echilibrează sistemul nervos și întregul sistem muscular și permite transmiterea normală a impulsurilor între fibrele nervoase;
• Este un catalizator important pentru majoritatea enzimelor sistemice;
• Fără magneziu, nu este posibl metabolismul hidraților de carbon, proteinelor și grăsimilor;
• Magneziul inhibă agregarea excesivă a trombocitelor, fiind un element de protecție contra trombozei;
• Acesta acționează preventiv împotriva infarctului cardiac (reduce cantitatea de grăsime din sânge) previne tulburările de ritm cardiac și întărește musculatura inimii;
• Magneziul previne formarea de pietre la rinichi;
• Reduce toxicitatea a diverse substanțe din ficat și accelerează regenerarea ficatului;
• Are efect benefic asupra pancreasului și a secreției de sucuri pancreatice;
• Are rol important în reglementarea naturală a digestiei și este util pentru tratarea constipației;• Joacă un rol important în obstetrică și ginecologie (de exemplu, nașterea prematură poate fi rezultatul unei lipse de magneziu). Este utilizat ca tratament medical pentru unele complicații care pot să apară în timpul sarcinii și la naștere.
• Are efect pozitiv stimulând fertilitatea masculină (este unul din cele mai importante elemente care se regăsesc în compoziția spermei).
Magneziul are proprietăți antioxidante, protejând celulele organismului uman. În prezent, oamenii sunt amenințați de poluare, emisii periculoase, fumul de tutun la care se adaugă alimentele conservate și rafinate.
Numeroase substanțe se pot metamorfoza în organism sub forma unor radicali liberi periculoși. Un corp sănătos are la dispoziție diverse mecanisme de siguranță, dar ar fi de preferat ca boli ca cele cardiovasculare, circulatorii, degenerative, etc. să fie preîntâmpinate.”
http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/simptomele-deficientei-de-magneziu_9111